3 leuke manieren om big data en machine learning te ervaren

Big data en machine learning zijn niet meer weg te denken uit ons huidige leven. Veelal hebben we niet eens meer door dat we gebruik maken van machine learning algoritmes maar iedere keer als je Siri op je iphone gebruikt of op Netflix een suggestie krijgt voor een andere film dan zit daar machine learning achter.

Big huhh?

Big data komt oorspronkelijk van de big questions die je met data kunt stellen. De afgelopen jaren is dit verandert tot ‘veel data’. Zelfs zoveel data dat het niet meer in je computer past. Machine learning is een techniek waarbij je de computer bepaalde patronen kunt laten herkennen. Deep learning is daar weer een variant van die het lerend vermogen van de menselijke hersens na bootst.

Big Fun!

deep dreams

Als je de kracht van big data en machine learning wil ervaren zonder enige kennis van programmeren dan is het mischien wel het allerleukste om te kijken naar het deep dreaming project van google. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van deep learning technieken. Met Google Deep Dream nemen we letterlijk een kijkje in het kunstmatig brein. Deep Dream afbeeldingen, audio of video’s worden gecreëerd door een scala aan neurale netwerken te gebruiken en deze met elkaar te verbinden. Simpele netwerken zijn bijvoorbeeld enkel geschikt om diverse lijnen en vormen te herkennen. Gaan we een stapje hoger in de hiërarchie, dan is het al mogelijk verschillende organismen, zoals katten of honden te identificeren. Elke neurale laag behandelt dus verschillende kenmerken van het geluidsfragment, video of afbeelding.

Wil je het zelf ervaren?

deep learning playground

Als je hands on een gevoel wilt krijgen bij een neuraal netwerk van een deep learning oplossing dan is tensorflow.org (founded by google) een mooie plek. Helaas voor de niet data scientist lastig te volgen. Gelukkig is er een playground website waar je naar hartelust met een neuraal netwerk kan spelen zonder het kapot te maken. Of je er veel wijzer van wordt weet ik niet maar als je op de play knop drukt zie je wel hoe zo’n netwerk zichzelf slimmer maakt. Veel plezier!

Object detection

Big data en machine learning is alom aanwezig om ons heen. Tensorflow is pas een paar jaar geleden beschikbaar gesteld door google en heeft een enorm grote impact. Dit algoritme is in staat om in een live video feed aan te geven wat het waarneemt. Ondanks dat ik me volledig bewust ben van de mogelijkheden blijft het indrukwekkend

En als je zelf aan de slag zou willen met deze techniek dan is de code beschikbaar via github